EnergyVision
België

Veilige werkomgeving

01.02.2024

We bevinden ons allemaal 40u per week op de werkplek. Of het nu op bureau of op de werven is, we spenderen veel tijd samen. Tijdens die vele uren per week is het dan ook essentieel dat iedereen zich goed voelt op deze werkplek en zichzelf kan zijn. Daarom is het een verantwoordelijkheid van zowel management, alle leidinggevenden en medewerkers om te streven naar een veilige werkomgeving. 

Om het concept van een veilige werkomgeving te kunnen bewaken, is het belangrijk dat we collectief op de hoogte zijn van zaken die deze veiligheid in gevaar kunnen brengen, voornamelijk gekend als "ongewenst of grensoverschrijdend gedrag".

Wat is ongewenst (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? 

Ongewenst gedrag is het geheel van conflicten, pesterijen, discriminatie, ongewenste intimiteiten en agressie op het werk. Ze bedreigen het welzijn van collega's, hun geestelijke en fysieke gezondheid en de efficiëntie van de organisatie. 

Ook ongewenst seksueel gedrag is een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het kan zowel verbaal als fysiek zijn. Van een foute grap, intimidatie, een vermeend compliment of een macho bedrijfscultuur tot inbreuken op de fysieke integriteit (ongewenste aanrakingen) of zelfs erger. Ook digitaal kan er ongewenst seksueel gedrag gesteld worden, bijvoorbeeld door ongepaste berichtjes of foto's.

Je kan ongewenst (seksueel) gedrag ervaren door iedereen. De persoon die het gedrag stelt, kan een leidinggevende of collega zijn, maar ook klanten, onderaannemers of externe partijen kunnen (al dan niet zonder het zelf te beseffen) ongewenst gedrag vertonen.

Waar de grens ligt tussen een foute mop en pestgedrag of tussen een compliment en ongewenst seksueel gedrag? De maatstaf is in essentie altijd de grens van de ander. Wanneer iemand het gevoel heeft dat zijn/haar grens wordt overschreden, kunnen we dus spreken van ongepast gedrag.

Het wettelijk kader

Elke medewerker heeft het recht om in vrijheid en zonder pyschosociale druk zijn/haar job uit te kunnen voeren. Daarom verplicht de wet "welzijn op het werk" (https://werk.belgie.be/nl/themas/welzijn-op-het-werk)  een reeks preventieve maatregelen op het niveau van de onderneming. Deze bestaan uit het aanstellen van een interne preventieadviseur, het nemen van preventieve maatregelen tegen dergelijk gedrag alsook maatregelen wanneer een geval van ongewenst gedrag gemeld wordt. 

Wat kan je doen als je (seksueel) ongewenst gedrag ervaart/ziet gebeuren op de werkvloer? 

Reageer, blijf er niet mee zitten en schakel hulp in als dat nodig is.

Reageren als slachtoffer kan je doen door je eigen grenzen duidelijk aan te geven om aan te tonen dat je dit gedrag niet oké vindt. Door er nadien met iemand over te praten of hulp in te schakelen, blijf je er niet alleen mee zitten en kan je een belangrijke rol spelen in het stoppen van dit gedrag.

Als startpunt om hulp in te schakelen, kan je altijd terecht bij één van de volgende partijen: het management, je leidinggevende, HR of (anoniem) bij de vertrouwenspersoon. 

In het geval dat deze niet voldoen of dat er geen gehoor aan je klachten wordt gegeven, kan je in een tweede fase ook (anoniem) terecht bij de externe preventiedienst (Mensura) voor een gesprek (via het nummer +32 2549 71 00)

Ook als getuige van ongewenst gedrag kan en moet je mee het verschil maken: het is namelijk van belang om onmiddellijk te reageren door bijvoorbeeld de persoon die het gedrag stelt aan te spreken. Je kan in het geval van een fysieke bedreiging tussen de personen in gaan staan. Wanneer je een slachtoffer van ongewenst gedrag ziet, kan je een luisterend oor aanbieden en deze persoon aanmoedigen om het gedrag te melden. Ga samen op zoek naar iemand die je collega vertrouwt en breng ook jouw verhaal absoluut bij de vertrouwenspersoon. 

Ongewenst gedrag op het werk bestrijden, is essentieel voor het ganse EnergyVision-team om het psychosociaal welzijn en de lichamelijke integriteit van alle medewerkers te beschermen. Op deze manier kunnen we van de werkplek een veilige omgeving maken waar iedereen zichzelf kan zijn.